
Trimethoprim bijwerkingen
Trimethoprim wordt veruit het meest voorgeschreven bij blaasontstekingen. Een blaasontsteking wordt vaak veroorzaakt door bacteriën. Trimethoprim pakt deze zeer effectief aan, waardoor de blaas al snel zal genezen.
Bijwerkingen die soms voorkomen
Maag- en darmklachten: Dit uit zich in de vorm van buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. Om dit te voorkomen kunt u trimethoprim innemen samen met voedsel.
Huiduitslag: Huiduitslag komt soms voor met trimethoprim. De uitslag jeukt. U kunt hiervoor zalfjes gebruiken om de jeuk te verlichten.
Hoofdpijn: Ook hoofdpijn kan als een lichte bijwerking voorkomen met trimethoprim-gebruik. U kunt bij stevige hoofdpijn veilig paracetamol nemen volgens de bijsluiter.
Bijwerkingen die zelden voorkomen
Allergie: Het kan voorkomen dat u allergisch bent voor het medicijn. Een allergische reactie herkent u aan huiduitslag, benauwheid, een opgezwollen gezicht en flauwvallen. Een allergische reactie kan ernstige gevolgen hebben. Als u vermoedt allergisch te zijn voor trimethoprim door dergelijke symptomen, dient u meteen contact op te nemen met uw arts. U kunt het medicijn niet langer gebruiken bij een allergie.
Ontstoken tong en mondslijmvlies: Dit uit zich in een gezwollen, rood gebied. De ontstoken plek is warm en kan pijn doen. Mocht de ontsteking u ernstig belemmeren in uw functioneren, kunt u contact opnemen met uw arts en samen bepalen wat voor vervolgstappen u kunt nemen.
Als u de ziekte porfyrie heeft, kan trimethoprim extra bijwerkingen veroorzaken. Het kan aanvallen van maag- darmklachten en hartklopping veroorzaken. Zorg dat uw arts en apotheek bekend is met uw ziekte, zodat het niet wordt voorgeschreven en er in de toekomst ook rekening mee gehouden kan worden.
Bijwerkingen bij langdurig gebruik
Bij lang gebruik kunnen er problemen ontstaan in de productie van bloedplaatjes en rode bloedcellen. Dit gebeurt, omdat de hoeveelheid foliumzuur afneemt. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vorming van de bloedplaatjes en rode bloedcellen. Zonder foliumzuur gaat dit minder goed.
U kunt dit herkennen aan vermoeidheid, meer onderhuidse bloedingen (blauwe plekken) , koorts en keelpijn. Denkt u hier mee te maken hebben, neem dan contact op met uw arts. Wanneer er genoeg reden is om aan te nemen dat u wellicht bloedarmoede of te weinig bloedplaatjes (thrombocytopenie) hebt, kan er bloed worden geprikt om dit te verifiëren en eventueel maatregelen te nemen.